Kruimelcafé

In Oostkamp hebben een aantal vrijwilligers elkaar gevonden om samen iets te doen met voedseloverschotten. Ze koken samen, ruimen samen op en leren van elkaar. Elke week zoeken ze een betere bestemming voor voedseloverschotten en maken een gevarieerd menu, volledig gebaseerd op wat ze die week hebben ontvangen. Vicky Peck een van de bezielers van het Kruimelcafé vertelt ons over dit (h)eerlijke initiatief.

'Wij werken met wat anderen weggooien'


‘Vijf en een half jaar wisten we totaal niet waar we vandaag zouden staan. Ons initiatief is gestart rond de korte keten, maar we beseften al snel dat we daarin weinig nieuws konden betekenen in de gemeente. Daarom zochten we verder en kwamen we uit op het werken met voedseloverschotten. Lokale producenten zoals bio-boeren, traiteurs en bakkers maar ook supermarkten ondersteunen ons met producten die ze niet langer kunnen verkopen maar nog perfect te verwerken zijn.’

‘Met het Kruimelcafé redden we jaarlijks duizenden kilo’s voedsel die anders in de vuilnisbak belanden. Met ons initiatief zeggen we nee tegen de voedselverspilling en laten we zien dat je met overschotten nog heerlijk kan koken.’

Divers en verrassend menu

‘Een groot deel van ons succes is te wijten aan het feit dat we divers en anders koken dan de mensen verwachten. Zo houden we rekening met mensen met een voedselallergie of die vegetarisch willen eten. Mensen vertellen ons ook dat ze bij ons nieuwe combinaties leren kennen. Een Indonesische curry met Vlaamse wintergroenten bijvoorbeeld werkt heel goed.’

‘Het is na vijf jaar soms wel een uitdaging om nog nieuwe gerechten uit te vinden. Bovendien weten we nooit op voorhand wat we gaan krijgen van onze leveranciers. Je moet dus heel goed kunnen improviseren met de producten die je dinsdagmiddag krijgt. Maar we hebben gelukkig wel een voorraad- en kruidenkast waar veel keukens jaloers op zouden zijn.’

'Het kruimelcafé is de samenleving in het klein.'


‘Het Kruimelcafé vult een leegte in onze samenleving. We merkten bijvoorbeeld dat door corona een aantal mensen vereenzaamd waren of dat mensen met een beperking vaak in de hoek zitten waar de klappen vallen. Op dinsdagavond is iedereen welkom om samen te eten.  We streven naar een mix van mensen zodat het elke keer een leuke avond wordt. Dus heb je het wat moeilijker en kan je een goedkope, gezonde maaltijd gebruiken, of wil je gewoon een avondje niet koken en toch genieten van een gezellige avond en een lekker bordje vol, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Het initiatief staat en valt met de inzet van een trouwe groep vrijwilligers. En er worden hier echte vriendschappen gesmeed. Waar iedereen in zijn eigen hoedanigheid welkom is. ’

Je geeft wat je kan missen

‘We werken met een vrije bijdrage wat betekent dat je in de spaarpot stopt wat je kan missen voor je maaltijd. Op deze manier financieren we onze basisproducten zoals olijfolie en kruiden. Mensen komen met grote honger naar hier en men mag bij scheppen tot het op is. We werken met een buffet zodat iedereen van alles wat kan proeven.’

'Lokaal, ecologisch en fair zijn de basis van onze werking.'


‘Het faire aspect is dat voor ons iedereen gelijkwaardig is, niemand hoeft zich te verantwoorden waarom ze hier komen eten of hoeveel ze in de spaarpot steken. Op lokaal en ecologisch vlak werken we samen met twee lokale bio-boeren. Zij zorgen voor de basisproducten van het menu. Als we iets moeten bijkopen, kiezen we zoveel mogelijk voor korte keten en bio. We zouden goedkoper kunnen kopen, maar we vinden het belangrijk om hier rekening mee te houden.’

‘Ik hoop dat De Faire Ronde een jaarlijks event wordt in Oostkamp. Meer inwoners moeten de bio-boeren in Oostkamp leren kennen. Ze produceren immers met zorg voor mens én milieu en vermijden om teveel op de markt te brengen door het aan ons te schenken. Dit in tegenstelling tot supermarkten waar er sowieso meer in de rekken staat dan wat verkocht kan worden en dus onvermijdelijk tot verspilling leidt.’

‘En als we mensen door een bezoek aan het Kruimelcafé kunnen motiveren om minder snel iets weg te gooien, dan is dat fantastisch.’

 

Identikit

Naam: Vicky Peck (41)
Woont in: Oostkamp
Werk: Business Intelligence consultant
Vrije tijd: vrijwilliger in het Kruimelcafé’
Meer info: https://www.kruimelcafe.com

 

(Tekst & beeld: Hanneleen Schollen)

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Bianca De Wolf
E-mail: info@defaireronde.be

Ook een Faire Ronde in jouw gemeente?

Bekijk de handleiding